Jyväskylän SETA - Vertaisryhmät tarjoavat tukea ja kohtaamisia

Vertaisryhmät tarjoavat tukea ja kohtaamisia

kirjoittaja

in
Jyväskylän SETA - Vertaisryhmät tarjoavat tukea ja kohtaamisia

Kuva: Tanja Mäenpää

Yksi Jyväskylän SETAn keskeisistä toimintamuodoista on vertaisryhmätoiminta, joka tarjoaa turvallisen ympäristön jakaa kokemuksia, saada tukea ja kohdata muita samankaltaisessa tilanteessa olevia ihmisiä.

Vertaisryhmät ovat vuosikymmenien ajan olleet tärkeä osa Jyväskylän SETAn toimintaa. Ne mahdollistavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville ihmisille vertaistuen saamisen ja tarjoavat paikan, jossa voi keskustella avoimesti omista kokemuksistaan ilman pelkoa syrjinnästä tai ennakkoluuloista.

Ryhmien keskusteluissa käsitellään monipuolisesti erilaisia teemoja, kuten identiteettiä, ihmissuhteita, hyvinvointia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Ryhmätoiminta edistää sateenkaari-ihmisten hyvinvointia

Osallistuminen vertaisryhmätoimintaan voi tarjota monia henkilökohtaisia hyötyjä. Se voi auttaa vahvistamaan omaa identiteettiä, parantaa itsetuntoa, lisätä sosiaalisia taitoja ja tarjota tukea arjen haasteisiin. Vertaistuki voi olla merkittävässä roolissa sateenkaari-ihmisten hyvinvoinnin edistämisessä ja elämänlaadun parantamisessa. Monelle ryhmätapaamiset ovat ainoita hetkiä arjessa, joissa hän pystyy jakamaan kokemuksiaan luottamuksellisesti kaltaistensa kanssa.

Jyväskylän SETAn vertaisryhmätoiminta on monimuotoista ja kattaa laajan kirjon erilaisia ryhmiä. Esimerkiksi miehille, naisille, transvestiiteille ja transfeminiineille, BiPan+-ihmisille, muunsukupuolisille ja aseksuaaleille on omat ryhmänsä. Tapaamiset keskusteluineen pyritään toteuttamaan niin, että ne vastaavat kunkin ihmisryhmän tarpeisiin.

Lisäksi tänä keväänä olemme jatkaneet perinnettä järjestää Avoimien ovien -iltaa toimistollamme. Tämä kaikille avoin ilta järjestetään torstaisin. Avoimien ovien ja muiden ryhmien kokoontumisajankohdat löydät etusivumme tapahtumakalenterista ja tarkemmat tiedot ryhmistä on luettavissa ryhmien omilta sivuilta.

Ryhmiin kaivataan ohjaajia

Meillä on myös useita tauolla olevia ryhmiä, kuten Elämänkatsomuksellinen ryhmä, International LGBTQ+ Group, Lautapeliryhmä sekä Translasten, -nuorten ja heidän vanhempiensa ryhmä. Tyypillisesti tauko ryhmien kokoontumisissa johtuu ryhmänvetäjien puutteesta.

Tuorein lisäys ryhmätarjontaan saatiin joulukuussa 2024, jolloin kauan toivotulle miestenryhmälle saatiin vetäjä. Siitä lähtien ryhmä on kokoontunut kuukausittain.

Reilu vuosi sitten juteltiin kavereiden kanssa pikkujouluglögien äärellä, että miksi meille sateenkaareville miehille ei ole paikallisessa SETAssa nykyisin mitään ryhmää, johon olisi luonteva mennä jutustelemaan. Vanhoina hyvinä aikoina, 1990-luvulla, meillä oli miestenryhmä ja torstaisin tavattiin toimistolla Avoimien ovien illassa. Nämä tapaamiset oli tosi tärkeitä mulle 90-luvun sateenkaarinuorena, kertoo Jyväskylän SETAn miestenryhmän vetäjä Jari.

Ymmärsin kuitenkin, että useat ryhmät ovat tauolla, koska niille ei ole vetäjiä. Hauduttelin pitkään ajatusta kytevästä innostuksesta osallistua vapaaehtoistoimintaan, ja kun lopulta sain kuulla, että yhdistys hakee vetäjää miestenryhmälle, päätin samalla minuutilla ilmoittautua vapaaehtoiseksi ryhmänohjaajaksi. Ryhmätoiminta polkaistiin nopeasti käyntiin enkä ole katunut hetkeäkään ryhmänvetäjäksi ryhtymistä, koska saan itse tästä hommasta tosi paljon – mukavia keskusteluja ja vertaistukea myös itselle, Jari sanoo.

Olisiko sinusta ryhmänvetäjäksi?

Ryhmän vetäminen on ihmisten parissa tehtävää vapaaehtoistyötä, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia – keskusteluista harrastetoimintaan. Ryhmänohjaajana toimiminen antaa turvalliset puitteet kehittää itseään ja osallistua yhdistyksen toimintaan. Uuden ryhmänohjaajan ei tarvitse hypätä tyhjän päälle – tukea tarjotaan niin muiden ryhmänvetäjien puolelta kuin maksuttoman koulutuksen muodossa.

Millainen henkilö soveltuu vertaisryhmän ohjaajaksi?

  • Sinua kiinnostaa työskennellä ihmisten parissa ja koet sateenkaarevien ihmisten asiat tärkeinä.
  • Haluat saada arvokasta kokemusta vertaisryhmän ohjaamisesta.
  • Pystyt sitoutumaan tehtävään vähintään vuodeksi.
  • Elämäntilanteesi mahdollistaa ryhmän vetämisen kerran kuukaudessa, kesäkuukaudet poislukien. Ryhmille pyritään saamaan myös toinen ohjaaja, jolloin on mahdollista vaikkapa vuorotella vetovastuuta.

HUOM! Valtakunnallinen Seta järjestää ryhmänohjaajakoulutuksia, jotka on suunnattu sekä vertaisryhmiä jo ohjaaville että ohjaamisesta kiinnostuneille. Näissä koulutuksissa perehdytään muun muassa ryhmädynamiikkaan, vuorovaikutustaitoihin ja turvallisen ilmapiirin luomiseen.

Tänä keväänä järjestettävän koulutuksen hakuaika on juuri nyt käynnissä, joten jos ryhmänohjaajan tehtävä sekä koulutusmahdollisuuden hyödyntäminen kiinnostaa, ota yhteyttä pikapuoliin sähköpostiosoitteeseen jklsetainfo@gmail.com.

Tule mukaan ryhmätoimintaamme osallistumalla ryhmäkokoontumisiin tai ilmoittamalla halukkuutesi ryhtyä ryhmänohjaajaksi!

Katso täältä lisätiedot ryhmistämme.